Ossobuco på fläsklägg med gremolata

927

Detta recept är en fuskvariant av italiensk ossobuco som ju egentligen ska göras med kalvlägg. Jag fräser dessutom gremolatan, vilket gör att den blir mindre stickig från vitlök och citronskal, och det gör faktiskt underverk. Harmoni helt enkelt!

Ossobuco på fläsklägg med gremolata

Portioner 4

Ingredienser

  • 2 kg färskt skivat fläsklägg ca 5 cm tjocka
  • smör och olja till stekning
  • ¼ rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 palsternackor
  • några kvistar timjan
  • 2 burkar krossade tomater à 400 g
  • 3 dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Gremolata

  • 3 dl finhackad persilja
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • rivet skal från 1 citron

Instruktioner

  • Skala och skär rotselleri, morötter, lök och palsternacka i mindre bitar.
  • Bryn fläskläggen i smör och olja i en rymlig gryta (gärna en gjutjärnsgryta).
  • Lägg ner sellerin, morötterna, löken, palsternackan och några kvistar timjan i grytan och låt alltihop fräsa tillsammans en liten stund.
  • Häll på de krossade tomaterna, vinet och vattnet. Lägg på locket och låt grytan sjuda på medelvärme i 1,5–2 timmar. Köttet är färdigt när det släpper från benet.
  • Blanda alla ingredienser till gremolatan och fräs dem hastigt i olivolja i en panna.
Måltid: Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB