Ingenting går upp mot grönkålssoppa med goda frikadeller till. Här ger muskotnöten en extra finess till soppan.
Grönkålssoppa
Ingredienser
- 500 g fryst hackad grönkål eller färsk förvälld
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk smör
- 0,5 tsk malen muskotnöt
- 2 msk vetemjöl
- 8 dl grönsaksbuljong eller vatten
- 1 tsk salt
- vitpeppar ur kvarn
Frikadeller
- 400 gr blandfärs
- 100 gr philadephiaost
- 1 tsk salt + vitpeppar ur kvarn
- rivet skal och juice från 0,5 citron
Instruktioner
- Tina grönkålen. Eller använd färsk som är förvälld i saltat vatten.
- Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs lök, vitlök och muskot i en stor kastrull med smöret.
- Lägg i grönkålen och fräs i ytterligare ett par minuter. Pudra över mjölet och häll i buljongen. Låt koka i ca 10 -15n minuter. Salta och ta ett par varv med pepparkvarnen.
- Blanda färsen med philadelphiaost, rivet citronskal och citronjuice, smaksätt med salt och vitpeppar och forma till små frikadeller med händerna.
- Lägg ner frikadellerna försiktigt i soppan och låt dem småjuda i ca 10 minuter.
- Servera soppan med frikadeller och ett gott surdegsknäcke med smör på.