Välj några riktigt fina och välmarmorerade entrecôter. Fettet gör att köttet smakar så mycket mer.
Grillad entrecôte med honungslök och vinägersmör
Ingredienser
- 4 entrecôter (á 200 g)
- havssalt
- svartpeppar ur kvarn
Honungslök
- 250 g pärllök
- 250 g röd steklök
- 1-2 msk rapsolja
- 2 msk honung
- saften från 1 citron
- salt & svartpeppar ur kvarn
Vinägersmör
- 150 g rumstempererat osaltat smör
- 1 schalottenlök
- 2 tsk äppelcidervinäger
- salt & svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Gnid in köttet med salt och peppar.
- Skala pärl- och steklökarna och fräs dem hela i lite rapsolja i en gryta. Tillsätt honung och citronsaft och häll på vatten så att det täcker lökarna till hälften.
- Koka dem mjuka under lock i cirka 10 minuter. Ta av locket och koka ner vätskan till ett simmigt spad. Smaksätt med salt och peppar.
- Rör smöret mjukt. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda smöret med löken och smaksätt med vinäger, salt och peppar.
- Grilla biffarna på het grill eller i grillpanna i 3–5 minuter på varje sida. Låt köttet vila i ett par minuter.
- Servera köttet varmt med honungslöken och en klick vinägersmör.
Anteckning
DRYCKESTIPS: Vinägersmöret kommer att runda av strävheten i vinet och förstärka syran. Så välj ett vin med både syra och fatkaraktär för att möta grilltonerna, som en klassisk Rioja eller en amerikansk Zinfandel.
Har du lagat det här?
Är nyfiken på hur det blev när du lagade. Tagga @mat_tina på Instagram.