Ta de grönsaker du gillar, mixa & ha en kanna stående i kylen.
Gazpacho på gula tomater
Ingredienser
- 1 jalapeño
- 4 medelstora gula paprikor
- 8-10 st gula eller orangea tomater
- 1 slanggurka
- 1 silverlök
- 2 schalottenlökar
- 0,75 dl gräsig olivolja
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 tsk salt
- Ett par varv med pepparkvarnen
Smaksättning
- Saft från 0,5-1 citron eller en tuss vitt vin
- 3- 4 stänk grön tabasco
- 150 g fetaost
- 0,5 kruka basilika
- Olivolja
Instruktioner
- Rosta jalapeño och paprikan över gaslåga eller i ugnen på grill tills de är helt svarta.
- Lägg dem i en plastpåse och knyt åt. Låt dem ligga 10-15 minuter och sen kan ni lätt torka/pilla bort det brända skalet.
- Skala och skär ner gurka och löken i mindre bitar och lägg i en stor skål/bunke.
- Skär ner tomater, paprika och jalapeño i bitar och blanda med gurka och lök i bunken.
- Salta, peppra och häll på olivolja samt äppelcidervinäger. Blanda runt och låt gärna stå att dra åt sig smakerna minst 3-4 timmar eller gärna över natten.
- Mixa soppan (gärna lite grovt för en härlig bitig konsistens).
- Smaksätt soppan med citronsaft eller en tuss vitt vin, grön tabasco och justera med lite extra salt eller citronsaft om det behövs.
- Servera soppan iskall med smulad fetaost, lite stänk av en god olivolja och plockade basilikablad.