Foccacia på överjäst pizzadeg
Ingredienser
- 660 g vatten
- 1000 g vetemjöl Tipo 00
- 25 g jäst
- 30 g salt
Topping
- Vad du råkar ha i kylen. T.ex. tomat, oliver, padrones, lök + en god olivolja
Instruktioner
Dag 1
- Blanda kallt vatten med jäst i en degblandare. Tillsätt mjölet och kör 3-4 minuter på medelhastighet till en smidig deg.
- Tillsätt saltet med 1 msk vatten så saltet löser sig i degen och kör vidare i ca 3-4 minuter till.
- Stjälp upp degen i en bunke eller större plastlåda med lock och låt jäsa i 60 minuter i rumstemperatur. Ställ sedan in degen i kyl över natten.
Dag 2 (Det är nu du kommer på att den här pizzadegen nog får byggas om till något annat ☺ )
- Sätt ugnen på 220°, fodra en ugnsform med bakplåtspapper och olivolja och stjälp ut degen i formen.
- Tryck över hela ytan med dina fingrar så det bildas små luftfickor.
- Toppa degen med valfria ingredienser och lite havssalt, sätt in i ugnen och baka av brödet i ca 20-25 minuter tills det puffat upp och är välgräddat.
- Låt svalna och placera det som en centerpiece på middagsbordet eller bara käka en bit av det med ost och lite god chark!