ANNONS:
ANNONS:

Dansk fleskestej med rödkål

23K
MUMS!

Första tuggan av den frasiga svålen ekar i gommen!

Nu jädrar i havet ska vi få till den knaprigaste fleskestejen genom tiderna! Hemligheten bakom en knaprig fleskestej ligger i en välskårad och ordentligt saltad svål. I ugnen lägger man svålen nedåt i formen och häller därefter på vatten, så det är egentligen inte förrän i slutfasen som svålen blir så där dejligt knaprig. Jag lovar dig att när du tar den första tuggan av den frasiga svålen kommer det att eka i gommen!

Foto: Lennart Weibull

Dansk fleskestej med rödkål

Portioner 4

Ingredienser

  • 1,5 kg 5 kg
  • 2-3 msk salt
  • 3-4 dl atten
  • 2 skalade morötter i grova bitar
  • 2 äpplen i grova bitar
  • 1 gul lök i grova bitar
  • 1 citron tvättad och skuren i grova bitar

Sås

  • 6 dl steksky från steken
  • 2 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk vinbärsgelé
  • salt och vitpeppar ur kvarn
  • ev 3–4 msk vispgrädde

Rödkål

  • 1 kg rödkål fint strimlad
  • 2 rödlökar strimlade
  • 2 äpplen i grova bitar
  • 2-3 msk ankfett eller smör
  • 4 dl rödvin
  • 1,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vatten
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 2 lagerblad
  • 10 kryddnejlikor
  • 5-8 kryddpepparkorn
  • salt och svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Fräs kål, lök och äpple till rödkålen i fett tills det mjuknar. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Sjud sedan under lock i cirka 10 minuter. Ta av locket och låt kålen småputtra i ytterligare 30–35 minuter, tills den är helt mör och vätskan har kokat in och blivit lätt simmig. Smaka av med salt och peppar.
  • Värm ugnen till 130 grader.
  • Skåra eller ”rista” svålen en bit ner i fettkappan. Gnid in köttet och svålen generöst med salt, det ska tränga in i skårorna.
  • Lägg köttet med svålen nedåt i en ugnsform. Häll på vatten så det täcker botten. Stek i ugnen i 30–35 minuter tills svålen är mjuk. Ta ut steken och vänd på den så att svålen hamnar uppåt. Salta och peppra.
  • Ställ in steken i ugnen igen och höj temperaturen till 175 grader. Lägg morot, äpple, lök och citron i formen. Stick in en termometer i köttet och stek tills innertemperaturen är 65 grader, det tar 50–60 minuter. Fyll på med vatten under stekningen om det börjar bli torrt; det behövs till den goda stekskyn. När steken är klar, häll av och spara stekskyn till såsen.
  • Höj ugnsvärmen till 250 grader och grill. Ställ in formen och låt svålen »puffa upp« och bli knaprig, det tar några minuter. Vrid på formen i ugnen under tiden så att köttet blir jämnt stekt, men var försiktig och passa noga så det inte blir bränt. Här krävs full koncentration för ett perfekt resultat!
  • Ta ut formen och mät upp stekskyn till cirka 6 dl, tillsätt vatten om skyn inte räcker. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa till en jämn redning och tillsätt stekskyn. Låt såsen sjuda i några minuter och smaka sedan av med soja, vinbärsgelé och lite vitpeppar. Var försiktig med saltet – stekskyn är salt nog som den är. Såsen ska vara tunn och mer som en smaksättare, inte det minsta stabbig! Den som vill kan tillsätta 3–4 msk grädde i såsen.
  • Servera köttet i skivor med såsen och rödkålen.
Måltid: Huvudrätt
ANNONS:
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB