En fräsch fredagsrätt som man somnar gott på. Om du aldrig har använt mirin förut så ska du börja nu, och ge sedan detta söta japanska risvin en bra plats i skafferiet.
Foto: Charlie Drevstam
Citronstekt kycklingklubba med spenat- & rödbetssallad
Ingredients
- 4 kycklingklubbor med skinn
Spenat & rödbetssallad
- 2 stora rödbetor
- 1 påse sköljd spenat ca 70 g
- 2 salladslökar
- 2-3 msk riven färsk pepparrot
- 1 msk olivolja
- salt, svartpeppar ur kvarn
Marinad
- 3 msk olivolja
- 3 msk pressad citron
- 3 msk mirin
- salt vitpeppar ur kvarn
Instructions
- Värm ugnen till 175 grader.
- Blanda alla ingredienser till marinaden.
- Lägg kycklingen i en ugnsform och häll över marinaden. Ställ in formen i ugnen och stek kycklingen i cirka 40 minuter. När det återstår 3–5 minuter, sätt ugnen på grill och låt skinnsidan bli riktigt knaprig under grillgallret.
- Skala och skiva rödbetorna tunt med mandolin. Lägg dem i en skål tillsammans med spenaten. Skär salladslöken i tunna skivor och lägg den i skålen med rödbetor. Smaka av med riven pepparrot, lite olivolja och salt och peppar.
- Servera kycklingen varm med salladen.
Notes
I den här lätta kycklingrätten kommer rödbetornas sötma fram tydligt, så välj en lätt dryck med lite sötma och syra. Varför inte en halvtorr cider från Bretagne, en ljus lageröl eller ett lite fylligt vitt vin? Tänk på att pepparrot och vin inte gillar varandra något vidare – så minska lite på mängden pepparrot om du dricker vin till maten.