Vad vore väl hösten utan en boeuf bourguignon? Höstgrytornas höstgryta!
Boeuf Bourguignon
Ingredienser
- 1,5 kg oxhögrev
- 30 g smör
- 1,5 msk vetemjöl
- 200-300 g varmrökt sidfläsk
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 7 dl rödvin
- 5 dl vatten
- 3 timjankvistar
- 3 lagerblad
- 18-20 små steklökar
- 400 g små champinjoner
- smör till stekning
- salt, och svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Skär köttet i grova bitar om cirka 5 × 5 cm. Bryn köttbitarna i smör i en stor emaljerad kastrull, strö över mjölet och låt köttet få en fin yta.
- Koka ur grytan med ungefär 2 dl vatten och lite av rödvinet så du får med alla goda mustiga steksmaker.
- Skala morötter, lök och vitlök. Dela löken i åtta klyftor och krossa vitlöken med handen. Skär moroten och sidfläsket i grova bitar.
- Bryn sidfläsket, morötterna, löken och vitlöken med tomatpurén.
- Lägg över allt i grytan och häll på resterande rödvin och vattnet. Låt koka upp och lägg i timjankvistar och lagerblad. Sjud sedan sakta i 2–2 ½ timme tills köttet är mjukt och mört och såsen kokat ihop sig lite grann.
- Under tiden, skala och bryn smålökarna med champinjonerna i smör. Slå på lite av spadet från grytan och låt det sjuda tills löken blir mjuk.
- Blanda till sist ner lök och svamp i grytan vid servering och smaka av med salt och peppar.
- Servera gärna med potatispuré gjord på mandelpotatis, det gillar jag.