Blandade bönor med tryffelmajonnäs

1K

Med färsk sommartryffel blir bönsalladen förstås extra lyxig! Salladen kan ätas som ensamrätt men passar också till allt grillat eller till varmrökt lax.

Foto: Charlie Drevstam

Blandade bönor med tryffelmajonnäs

Portioner 4

Ingredienser

  • 500 g blandade bönor t.ex. haricots verts, vaxbönor, brytbönor, borlottobönor, bondbönor, sockerärter
  • 1 finhackad schalottenlök

TRYFFELMAJONNÄS

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • rivet skal från 1 citron
  • 2 dl naturell olja t.ex. raps- eller majsolja
  • 1 tsk svart tryffelolja + ev färsk sommartryffel
  • blandade örter eller salladsblad t.ex. spenat, rucola, friséesallad

Instruktioner

  • Blanchera (se nedan) färska bönor eller köp frysta och låt dem tina.
  • Lägg äggulan i en skål tillsammans med senapen. Rör ner citronskalet och vispa sedan i oljan – lite i taget – tills det blir en tjock majonnäs.
  • Smaksätt majonnäsen med tryffeloljan och eventuellt lite riven färsk tryffel.
  • Blanda bönorna med majonnäsen och schalottenlöken. Salta och peppra.
  • Toppa med valfri ört eller sallad och eventuellt ännu mer riven färsk tryffel.

Anteckning

Blanchera betyder att man kokar upp vatten i en kastrull, slänger ner sin grönsak och låter vattnet snabbt koka upp igen. Häll sedan genast bort kokvattnet och ge grönsaken ett isbad. Då behåller den både sin krispighet och sin färg.
Måltid: Lunch, Tillbehör
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB