Med färsk sommartryffel blir bönsalladen förstås extra lyxig! Salladen kan ätas som ensamrätt men passar också till allt grillat eller till varmrökt lax.
Foto: Charlie Drevstam
Blandade bönor med tryffelmajonnäs
Ingredienser
- 500 g blandade bönor t.ex. haricots verts, vaxbönor, brytbönor, borlottobönor, bondbönor, sockerärter
- 1 finhackad schalottenlök
TRYFFELMAJONNÄS
- 1 äggula
- 1 tsk dijonsenap
- rivet skal från 1 citron
- 2 dl naturell olja t.ex. raps- eller majsolja
- 1 tsk svart tryffelolja + ev färsk sommartryffel
- blandade örter eller salladsblad t.ex. spenat, rucola, friséesallad
Instruktioner
- Blanchera (se nedan) färska bönor eller köp frysta och låt dem tina.
- Lägg äggulan i en skål tillsammans med senapen. Rör ner citronskalet och vispa sedan i oljan – lite i taget – tills det blir en tjock majonnäs.
- Smaksätt majonnäsen med tryffeloljan och eventuellt lite riven färsk tryffel.
- Blanda bönorna med majonnäsen och schalottenlöken. Salta och peppra.
- Toppa med valfri ört eller sallad och eventuellt ännu mer riven färsk tryffel.
Anteckning
Blanchera betyder att man kokar upp vatten i en kastrull, slänger ner sin grönsak och låter vattnet snabbt koka upp igen. Häll sedan genast bort kokvattnet och ge grönsaken ett isbad. Då behåller den både sin krispighet och sin färg.