Chilioljan är kanon att stötta med när man vill få en extra kick i grytor och soppor!
Rotsellerisoppa med chiliolja och pancetta
Ingredienser
SOPPA
- 1 skalad rotselleri ca 700 g
- 2 skalade gula lökar
- 2 skalade äpplen
- 2 lagerblad
- 1 stjärnanis
- 3 dl vitt vin
- 1,2 liter grönsaksbuljong
- 0,5 dl olivolja
- 1 tsk salt
CHILIOLJA
- 3 röda chili
- 2 skalade vitlöksklyftor
- 2 dl olivolja
- 2 tsk tomatpuré
TILL SERVERING
- 1 dl hasselnötter
- Några skivor pancetta
Instruktioner
SOPPA
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skär rotselleri, lök och äpplen i bitar. Lägg i en kastrull.
- Lägg i lagerblad och anis, häll på vin, buljong, olivolja och salt. Sätt på ett lock och koka soppan tills sellerin är mjuk.
- Ta upp lagerblad och anis och mixa soppan slät.
- Lägg nötterna på en plåt och rosta i ugnen tills skalet spricker, ca 10 minuter. Gnid nötterna med en handduk tills löst skal är borta. Hacka grovt.
- Stek pancettan gyllenbrun.
- Häll upp soppan i skålar. Ringla över chiliolja, toppa med nötter och pancetta.
CHILIOLJA
- Kärna ur chilifrukterna och skiva dem. Skiva vitlöken.
- Hetta upp lite av oljan i en kastrull – gå i med chili, vitlök och tomatpuré och låt det hela svettas ordentligt ett par minuter.
- Häll i resten av oljan och låt puttra på svag värme 20 minuter.
- Ta av från spisen och låt svalna – sila upp på flaska. (Håller sig länge i kylen den här rackaren. Kanon att stötta med när man vill få en kick i grytor och soppor!)