Saffransbullar med smörgrotta

6.7K
MUMS!
Underbart luciamys!

Använd degberedare till saffransbullarna, det är så mycket enklare än att knåda degen för hand. Receptet är hämtat från kokboken Käka gott månad för månad.

Saffransbullar med smörgrotta

Portioner 50 håll käften-goda

Ingredienser

DEG

  • 800 g vetemjöl
  • 50 g färsk jäst
  • 180 g strösocker
  • 500 g kallt vatten
  • 2 paket saffran (1g) eller saffran i sprit (se nedan)
  • 175 g rumstempererat smör
  • 1 ägg
  • 15 g salt (1 tsk)

DET GODA I MITTEN

  • 100 g mandelmassa
  • 100 g rumstempererat smör pärlsocker

Instruktioner

  • Blanda mjöl, jäst, socker, vatten, saffran, smör, ägg och salt i en degberedare.
  • Knåda degen på låg hastighet 10 minuter, kolla glutenfönstret (se nedan).
  • Låt degen vila 1 timme = viltid = kumbajamylord kumbajaaaaa (alltså, sätt er i lotusställning och sjung en sång).
  • Forma degen till 50–60 runda bollar, lägg dem i bullformar och ställ på två plåtar.
  • Riv mandelmassan och blanda med smöret, rulla små smörbullor och tryck ner i varje bulle. Strö över pärlsocker.
  • Låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda 9–12 minuter.

Anteckning

GLUTENFÖNSTRET
Ta upp en bit deg stor som en golfboll, mjöla den så den inte fastnar på fingrarna. Dra ut degen tunt åt alla håll utan att den går sönder. Man ska nästan kunna läsa en tidning genom den – DÅ är det ett bra glutenfönster.
SAFFRAN I SPRIT TILL BULLBAKET
1 ½ dl enkel konjak eller rom • 3 msk strösocker • 5–6 g hela saffranspistiller
Rör ut spriten med sockret i en liten burk med snäpp-lock, tillsätt saffranet och rör om.
Sätt på locket och låt burken stå mörkt och svalt minst någon vecka för att mogna, gärna längre. Bästa saffransbomben till bullbaket och räcker länge!
Måltid: Bröd & kakor
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB