Det är lätt att glömma bort den klassiska kroppkakan och dess smarta tillagningssätt. Pressa eller riv kokt potatis grovt, knåda ihop till en deg och fyll med vad du vill: svamp, ost eller på traditionellt vis med rimmat fläsk. Smeten är fenomenal och passar lika bra till gnocchi.
Receptet på gnocchidegen hittar du här.
Foto: Lennart Weibull
Kroppkakor med smör och rårörda lingon
Ingredienser
- 1 sats gnocchideg
Fyllning
- 200 g rimmat fläsk
- 1 gul lök
- 1 tsk krossad kryddpeppar
- rapsolja eller smör till stekning
- salt
Till servering
- 100 g rumsvarmt smör
Rårörda lingon
- 225 g lingon färska eller frysta
- 1,5 dl strösocker
Instruktioner
- Börja med lingonen. Låt frysta lingon tina. Blanda sedan lingon och socker och låt stå i cirka 20 minuter.
- Skär fläsket i fina tärningar. Skala och finhacka löken. Bryn lök och fläsk ordentligt i olja eller smör i en stekpanna. Smaksätt med kryddpeppar.
- Forma två tumtjocka längder av degen och skär dem i 2 cm tjocka skivor. Rulla varje skiva till en liten boll. Tryck till i mitten med tummen, lägg i lite fyllning och täpp igen hålet genom att forma potatismassan runtom.
- Koka upp rejält med saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i kroppkakorna och låt dem koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev.
- Rör smöret lite fluffigt. Eller rör inte alls utan bara klicka ut det rumsvarma smöret på de varma kroppkakorna.
- Ät kroppkakorna varma med smör och rårörda lingon.