Farmors äggakaka

34.8K
TIPS!
Servera med rårörda lingon och ett glas mjölk.

Jag älskade farmors äggakaka! Jag stjälper upp den på ett lock – precis så serverade farmor sin äggakaka och precis så serverar jag min. Nu är det din tur.

Farmors äggakaka

Portioner 6

Ingredienser

  • 10 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,5-2 tsk salt
  • 10 dl mjölk
  • 600-700 g lättrökt sidfläsk i skivor
  • 50 g smör

Instruktioner

  • Värm ugnen till 250 grader.
  • Knäck äggen i en bunke. Blanda ner vetemjöl och salt och tillsätt sedan mjölken lite i taget tills det blir en jämn smet.
  • Stek det skivade fläsket gyllenbrunt i omgångar i en stekpanna. Sila av fettet efter varje omgång och spara till äggakakan. Håll fläsket varmt till servering.
  • Bryn smöret i pannan och tillsätt fläskflottet. Häll i äggsmeten och rör om.
  • Rör sakta med en träslev genom att lossa stora sjok av äggsmeten från botten. Sänk värmen till hälften och rör tills äggsmeten är krämig. Samla sedan ihop kanten runt den krämiga äggakakan med sleven.
  • Skölj ett plant grytlock med kallt vatten. Lägg locket på stekpannan och vänd snabbt pannan uppochner så att äggakakan hamnar på locket. Lägg tillbaka äggakakan i stekpannan igen med den stekta sidan uppåt och toppa med fläsket.
  • Grädda i ugnen i 5–8 minuter, tills äggakakan har ”puffat upp” rejält och fläsket är knaprigt.
Måltid: Huvudrätt, Lunch
Kök: Nordiskt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB