Vitvinskokta musslor med persilja och vitlök
Ingredienser
- 1 nät färska blåmusslor (1 kg)
- 1
gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 knippe bladpersilja (50 g)
- 3-4 msk olivolja
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 dl vatten
- 1,5 dl vispgrädde
- 0,5 tsk salt och vitpeppar från kvarn
- 0,5 citron
Instruktioner
- Skölj och skrubba musslorna väl. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem.
- Plocka bladen från persiljan och spara stjälkarna till koket.
- Skala och skiva ner lök och vitlök tunt, fräs lök och persiljestjälkar med olivolja i en rymlig kastrull. Häll i musslorna och låt dem svettas på hög värme i 1-2 minuter.
- Häll på vinet och vatten och sätt på locket. Låt musslorna koka hastigt i cirka 45 minuter tills dom öppnat sig. Skaka gärna grytan en till två gånger.
- Lyft upp musslorna ur grytan och lägg dem i djupa tallrikar.
- Häll i grädden i grytan med musselbuljongen och låt soppan koka upp.
- Lägg persiljan i en mixerkanna och mixa soppan skummig och skönt grön.
- Smaka av soppan med salt och peppar samt lite pressad citronsaft. Häll över soppan på musslorna och servera med ett gott surdegsbröd.
Har du lagat det här?
Är nyfiken på hur det blev när du lagade. Tagga @mat_tina på Instagram.