Låt stå ca 2-3 veckor att fermentera innan den ska användas.
Fermenterad hallonsaft med vassle
Ingredienser
- 5 dl gräddfil
- 6 citroner helst ekologiska
- 3-4 cm färsk ingefära
- 250 g ekologiska hallon frysta funkar
- 2 liter vatten
- 1 dl strösocker
Instruktioner
- Häll gräddfilen i en sil med silduk eller kaffefilter över en bunke och låt stå i svalt över natten (använd den avhängda filen till t.ex. dipsåser eller som en enkel frukost med honung och rostad mandel på toppen). Det är vasslen vi vill åt till saftreceptet.
- Halvera och pressa saften ur citronerna. Skala och finriv ingefäran.
- Blanda hallon, vassle, citrussaft, ingefära, vatten och socker. Häll upp i en en stor glasburk med lock och gummiförslutning. Låt stå i rumstemperatur 2–3 dagar.
- Sila bort ingefäran och ställ in drycken i kylen. Låt stå ca 2-3 veckor att fermentera innan den ska användas.