Potatis- och mandelsoppa med lättgravad torsk
Ingredienser
- 400 g sparrispotatis
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g skalad mandel
- 1 liter kycklingbuljong
- 1 dl creme fraiche
- Saften från 0,5 citron
- Olivolja till stekning
- Salt och vitpeppar från kvarn
Gravad torsk
- 400 g torskfile`
- 0,75 dl salt
- 1 dl socker
- 1 knippe dill
Instruktioner
- Skala och skär potatis, lök och vitlök i mindre bitar.
- Koka upp kycklingbuljongen.
- Fräs potatis, lök, vitlök och mandel i en gryta med olivolja några minuter utan att det tar färg. Häll över buljong och låt koka tills allt är mjukt.
- Gnid in/massera torsken med socker och saltblandningen och låt stå i en form, eller lägg den i en plastpåse tills soppan kokat klart (ca 30-35 min).
- Mixa soppan slät med crème fraiche och en twist citronsaft. smaksätt med salt och peppar.
- Torka av fisken från gravningslagen och skiva upp tunt på en tallrik. Plocka över lite dill och pressa sista citronsaften över fisken om ni har kvar.
- Servera soppan i skålar vid sidan om och ringla gärna lite god olivolja på toppen!