En klassisk go skånsk äpplekaka. Servera med grädde eller lite vaniljglass.
Skånsk äpplekaka
Ingredienser
- 250 g kavring
- 200 g ströbröd
- 250 g smör
- 1 tsk kanel
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk kardemumma
- 2 msk strösocker eller farinsocker
- 1 kg äpple gärna Aroma eller Belle de Boskop
- 0,5 dl strösocker
- saft från 0,5 citron
- 0,5 dl vatten
Instruktioner
- Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet. Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.
- Skala, kärna ur äpplena och skär dem i grova bitar. Lägg äpplena i en kastrull med socker, vatten och citronjuice. Koka mjukt till en tät kompott.
- Sätt ugnen på 175°
- Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en form och avsluta med lite socker på toppen. Baka i ugn 175° i cirka 30-35 minuter.