Skålla din egen mandel i stället för att köpa färdigskalad. Skillnaden blir som dag och natt!
Foto Lennart Weibull
Potatis- och mandelsoppa
Ingredienser
- 400 g sparrispotatis
- 1 liten gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g skållad och skalad sötmandel
- 1 liter grönsaksbuljong eller vatten
- 1 dl crème fraiche
- Ev. saften från 0,5 citron
- olivolja till stekning
- salt och vitpeppar ur kvarn
Till servering
- 1 äpple
- 100 g smulad fetaost
- 1 knippe körvel, ca 20g
- olivolja
Instruktioner
- Skala potatisen och skär den i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs potatis, lök, vitlök och mandel i olivolja i några minuter. Häll i buljong eller vatten och koka tills allt är mjukt.
- Kör det kokta och crème fraichen med stavmixer direkt ner i kastrullen till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar och kanske lite citronsaft.
- Tärna äpplet fint och blanda med fetaosten. Plocka körveln.
- Häll upp soppan i djupa skålar. Toppa med feta, äpple och körvel och ringla lite olivolja över.
Anteckning
SKÅLLA OCH SKALA MANDEL: Häll ner mandlar i kokande vatten, ta av från värmen och låt dem ligga i 1 minut. Häll bort vattnet och låt mandlarna svalna lite. Ploppa sedan ut dem ur skalet mellan tumme och pekfinger.