Man blir lite bubblig i magen av jordärtskockor. Bara så du vet. Den här soppan kan man bara inte få nog av och därför har den länge varit en menyplåga på många restauranger.
Foto: Charlie Drevstam
Jordärtskockssoppa med toast Greta
Ingredienser
Jordärtskockssoppa
- 600 g jordärtskockor
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- olja till stekning
- 1 dl vispgrädde
- 4 dl mjölk
- 6 dl vatten
- saften från 0,5 citron
- 1,5 tsk salt
- vit- eller svartpeppar ur kvarn
Toast Greta
- 250 g potatis 3–4 normalstora potatisar
- 400 g oxfilé
- 1 schalottenlök
- smör till stekning
- salt v
- vit- eller svartpeppar ur kvarn
- 1 msk dijonsenap
- 1 dl hackad persilja
- 4 skivor vitt bröd
Instruktioner
- Skala och skär skockorna i mindre bitar (om skalet är tunt och ljust räcker det att bara skrubba dem med en rotborste). Lägg dem genast i vatten, gärna med lite citron i, så att de inte blir missfärgade. Skala och skiva lök och vitlök.
- Fräs skockorna tillsammans med löken och vitlöken i lite olja. Häll på grädde, mjölk, vatten, citronsaft och salt. Koka tills skockorna blivit mjuka, i 15–20 minuter.
- Mixa soppan slät, gärna med stavmixer direkt i kastrullen. Smaksätt med lite peppar.
- Skala potatisen och skär potatis och oxfilé i tärningar. Skala och skiva löken. Bryn potatis tärningarna gyllenbruna i smör. Tillsätt oxfilén och löken och fortsätt att steka tills både potatis och kött är genomstekt. Allt beror på hur stora kött och potatistärningarna är. Smaksätt med salt och peppar och blanda ner senap och persilja.
- Rosta brödskivorna. Fördela Gretablandningen på bröden och servera toasten direkt till den varma soppan.