Hummer i all ära, men här är det smöret du ska koncentrera dig på. Supergott till alla typer av skaldjur eller bre lite av smöret på en rostad macka. Hummern är en dyr råvara, så ta extra väl hand om den så att resultatet inte blir vare sig segt eller bränt.
Foto: Charlie Drevstam
Grillad hummer med dill och citronsmör
Ingredienser
- 1 färsk levande hummer, ca 350 g
Dill- & citronsmör
- 200 g rumstempererat smör
- 1 finhackad liten rödlök
- 1 dl grovhackad dill
- skalet från 1 citron + 2 msk pressad citronsaft
- 0,5 tsk salt
- vit- eller svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Blanda alla ingredienser till smöret. Låt det vila i kylen.
- Klyv hummern på mitten med en vass kniv (börja med att sticka spetsen rakt genom huvudet och fortsätt att klyva den på mitten längs kroppen.) Om du gör detta snabbt och med bestämdhet så dör hummern direkt.
- Lägg hummerhalvorna med köttsidan upp i ett folie tråg och fördela smöret på halvorna. Ställ tråget direkt på grillgallret och grilla tills hummern blir röd i skalet. Flytta formen mot grillens ytterkant så att den hamnar vid sidan om grillkolsbädden. Täck över grillen med ett lock och låt hummern stå i cirka 10 minuter tills köttet har lite stuns när du känner på det.
- Lägg upp hummern på ett fat, ringla det goda smöret från botten av formen över och servera. Gärna ihop med en ärtguacamole. Njut!