Senast jag gjorde carpaccio använde jag älgfilé, men det kan vara lite svårt att få tag på så det kan duga med en kossa också. Kronärtskockskrämen är perfekt till att dippa grönsaker eller bröd i också.
Carpaccio med trattisar och kronärtskockskräm
Ingredienser
- 250 g älg- eller oxfilé
Trattisar
- 5 dl trattkantareller
- 1 vitlöksklyfta
- smör till stekning
- 1 dl färska eller frysta tinade lingon
- 100 g lagrad ost
- olivolja
Kronärtskockskräm
- 1 burk kronärtskocksbottnar ca 400 g
- 1 msk olivolja
- saften från 0,5 citron
- salt
Instruktioner
- Putsa köttet från senor och hinnor. Skär det tunt och banka ut det mellan plastfolie. Banka inte för hårt på den möra filén utan bara försiktigt, så att den inte går sönder. Baksidan av en kastrull är superbra att använda.
- Mixa kronärtskockorna utan spad med olivolja och pressad citron till en slät kräm. Salta.
- Skala vitlöken och krossa den med baksidan av en kniv. Stek svampen knaprig i smör tillsammans med vitlöken.
- Lägg ut köttet på portionstallrikar eller ett större fat. Klicka ut krämen, strö över svampen och lingonen och smula över osten. Ringla till sist över lite olivolja och ät – ute/ inne/stående/sittande.
Anteckning
Att steka svamp kan vara svårt eftersom svampen innehåller så mycket vatten. Om du inte har tillräckligt hög värme på spisen börjar svampen gärna koka. Låt då bara vätskan koka bort! När vattnet är borta steker du svampen rejält knaprig – var inte rädd för att bränna den!