Enklare än så här kan det knappast bli. Prova – och du och pumpan kommer att bli vänner för livet. Ställ fram formen och låt gästerna själva få gröpa ur sina smakportioner direkt från skalet. En social rätt helt enkelt!
![](https://tina.se/wp-content/uploads/2021/11/tina-gratinerad-pumpa.jpeg)
Ugnsbakad butternutpumpa med ricotta och salvia
Ingredienser
- 1 medelstor butternutpumpa
- 100 g Västerbottenost eller Kvibille blåmögelost
- 4 msk ricotta
- saften från 0,5 citron
- 2 msk olivolja
- 2 msk lönnsirap eller ljus sirap
- 2 kvistar färsk salvia
- salt
- vit- eller svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Värm ugnen till 200°.
- Dela pumpan på längden och gröp ur kärnhuset. Lägg pumpan i en ugnsfast form.
- Blanda ost och ricotta och fördela osten i urgröpningen efter kärnorna. Pressa över citronsaft och ringla över olivolja och sirap. Toppa med plockade salviakvistar och salt och peppar.
- Baka i ugnen i 35–40 minuter tills osten har fått fin färg.
- Servera på julbordet eller som tillbehör till exempelvis stekt kycklingbröst eller på en buffé.