Vi trotsar den traditionella kanelbullen & kör fyllda blåbärsbullar istället.
Tinas Blåbärsbullar
Ingredienser
- 1200 g vetemjöl
- 5 dl vatten (Det är såååå 2021 att ha mjölk i degen…)
- 50 g jäst
- 125 g rumsvarmt smör
- 250 g ricotta
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 1 tsk salt
- 2 msk stött kardemumma
- 1-2 ägg till pensling
Fyllning & Topping
- 1 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 75 g rumsvarmt smör
- 450 g frysta blåbär
- 1,5 dl socker
- 1,5 msk potatismjöl
Instruktioner
Baka!
- Ta fram vågen och degbunken. Lägg alla ingredienserna i bunken och kör den långsamt i ca 10 minuter.
- Checka Glutenfönstret! Doppa händerna i mjölpåsen och ta upp en liten bit deg. Isak Newton ska få degen att mjukt dala neråt samtidigt som den ska hålla ihop. Glutenfönstret är när man nästan kan se igenom degen – då har vi perfekta glutentrådar. Om inte – kör den 5 minuter till.
- Ok, nu ska degen ligga och vila i 30 minuter
Under tiden gör vi fyllning och topping!
- Blanda smuldegen och rulla in i papper – frys så den går att riva på toppen innan bullarna går in i ugnen. Den består
- 1 dl socker, 2 dl vetemjöl & 75 g rumsvarmt smör. Blanda och ställ åt sidan på bänken
- Blanda fyllningen – 450 g frysta blåbär, 5 dl socker och 1,5 msk potatismjöl.
Tillbaka till degen…
- Väg upp degen i 70 g bitar och rulla till bullar.
- Platta ut bullen och fyll med blåbär. Nyp igen degen runt om och lägg bullarna med skarven neråt på bakplåtar
- Låt dom jäsa i ca 30 minuter
- Pensla med ägg och riv över frusen smuldeg på varje bulle.
- Grädda längst ner i ugnen i ca 35 minuter.
- Baka bullarna i 7-8 minuter. De ska vara ”brittisk bleka”.
- Ta ut bullarna och pensla dom med smält smör, doppa dom direkt i socker.