Moonbuns (Croissantbulle med kanel)

618
TIPS!

Ät dem nybakade med ett stort glas mjölk!

Sockerlagen gör att dina moonbuns blir extra glansiga och fina. Precis som på bageriet. 🙂

Moonbuns (Croissantbulle med kanel)

Ingredienser

Vetedeg

  • 5 dl mjölk eller havremjölk
  • 1 msk mortlade kardemummakärnor
  • 30 g jäst
  • 900 g vetemjöl special (ca 15 dl)
  • 150 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • En skvätt vatten till strykning

Smörfyllning

  • 250 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl muscovadosocker
  • 2 msk malen kanel
  • 0,5 tsk salt
  • Råsocker, pärlsocker eller hackade hasselnötter att strö över

Sockerlag till pensling

  • 1 dl ekologiskt rörsocker
  • 1 dl vatten
  • 1 citron – pressad juice

Instruktioner

  • Ljumma på mjölken med kardemummakärnor.
 Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om.
  • Tillsätt vetemjölet, klicka ner det mjuka smöret, socker, ägg och salt. Arbeta degen riktigt smidig i degblandare eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är smidig är degen färdig.
  • Låt degen jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
 Blanda till fyllningen under tiden
  • Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen och vik ihop som ett treslag.
  • Kavla degen till en lång smal remsa på cirka 15x 60 cm
  • Skär diagonala snitt över degen med 10 cm mellanrum till trekantsbitar, rulla ihop varje trekant till en ”croissant” och låt dem jäsa cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 250°.
  • Koka upp sockerlagen under tiden och vispa samman äggvispet.
  • Pensla ”croissantbullarna” med äggvisp och strö över socker eller hackade hasselnötter.
  • Ställ en plåt i taget mitt i ugnen, sänk temperaturen till 220 ° och baka tills bullarna är gyllenbruna och klara ca 8-10 minuter. Ta ut plåten och pensla bullarna med sockerlagen. Ät dem nybakade med ett stort glas mjölk!
Måltid: Bröd & kakor
Kök: Internationellt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB