Semlor med rostad mandel och slövispad grädde

3.2K

Semlor med rostad mandel och slövispad grädde

Portioner 30 st

Ingredienser

  • 50 g röd jäst
  • 5 dl fet mjölk 3%
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk mortlad kardemumma
  • 800 g vetemjöl
  • 175 g rumstempererat smör
  • 1 ägg
  • 200 g skållad och rostad mandel
  • 200 g socker
  • Slövispad grädde
  • Siktat florsocker

Instruktioner

Laga bullar

  • Sätt ugnen till 230°. Smula jästen i en matberedare och tillsätt rumstempererad mjölk , socker kardemumma och salt.
  • Ta i hälften av mjölet och kör till en smidig deg. Mata i smöret i klickar och tillsätt sen resterande mjöl och ägget. Kör till en smidig deg (ca 4-5 minuter på medelhastighet).
  • Låt degen jäsa under duk i 45 minuter. Vält ut degen lätt med händerna på ett bakbord och dela upp degen i 2 längder, och sedan i 40 grams små bitar.
  • Rulla till släta bullar och låt jäsa upp igen i ca 15-20 minuter på en klädd bakplåt.
  • Sätt in de jästa bullarna i ugnen och sänk värmen till 220°. Baka av i ugnen 7-8 minuter.
  • Ta ut och låt bullarna svalna på galler.

Rostad mandelfyllning

  • Mixa mandel och socker till en massa i en stark matberedare tills sockret löst sig och man börjar se att massan släpper lite av oljan från mandeln. Tillsätt hett vatten i små mängder och mixa igen till en lös spritsbar krämig massa. Skeda upp fyllningen i en spritspåse.

Dags för semlor

  • Klipp upp en trekant i bullarna och fyll med mandekräm i hålet. Toppa med grädde och sist ”locket”. Pudra över lite florsocker och njuuuut.
Måltid: Efterrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB