Semlor med rostad mandel och slövispad grädde
Ingredienser
- 50 g röd jäst
- 5 dl fet mjölk 3%
- 1,5 dl socker
- 1 tsk salt
- 1 msk mortlad kardemumma
- 800 g vetemjöl
- 175 g rumstempererat smör
- 1 ägg
- 200 g skållad och rostad mandel
- 200 g socker
- Slövispad grädde
- Siktat florsocker
Instruktioner
Laga bullar
- Sätt ugnen till 230°. Smula jästen i en matberedare och tillsätt rumstempererad mjölk , socker kardemumma och salt.
- Ta i hälften av mjölet och kör till en smidig deg. Mata i smöret i klickar och tillsätt sen resterande mjöl och ägget. Kör till en smidig deg (ca 4-5 minuter på medelhastighet).
- Låt degen jäsa under duk i 45 minuter. Vält ut degen lätt med händerna på ett bakbord och dela upp degen i 2 längder, och sedan i 40 grams små bitar.
- Rulla till släta bullar och låt jäsa upp igen i ca 15-20 minuter på en klädd bakplåt.
- Sätt in de jästa bullarna i ugnen och sänk värmen till 220°. Baka av i ugnen 7-8 minuter.
- Ta ut och låt bullarna svalna på galler.
Rostad mandelfyllning
- Mixa mandel och socker till en massa i en stark matberedare tills sockret löst sig och man börjar se att massan släpper lite av oljan från mandeln. Tillsätt hett vatten i små mängder och mixa igen till en lös spritsbar krämig massa. Skeda upp fyllningen i en spritspåse.
Dags för semlor
- Klipp upp en trekant i bullarna och fyll med mandekräm i hålet. Toppa med grädde och sist ”locket”. Pudra över lite florsocker och njuuuut.