Den här klockrena gröna rätten med rotmos, äpple och ostronskivling är hur lättlagad som helst. Glöm inte att ostronskivlingen ska stekas hårt, den tål att bli lite knaprig.
![](https://tina.se/wp-content/uploads/2021/11/Tina_rotmos.jpeg)
Rotmos toppat med äpple och ostronskivling
Ingredienser
- 0,25 rotselleri ca 300 g
- 0,5 kålrot ca 400 g
- 1 palsternacka
- 3 morötter
- 2 potatisar
- 1,5 tsk salt
- ca 3 dl av kokvätskan
- 1-2 msk smör
- 1 tsk salt
- vit- eller svartpeppar ur kvarn
Topping
- 2 äpplen t ex Ingrid Marie, i mindre bitar
- 200 g ostronskivling eller annan svamp
- smör till stekning
- salt
- vit- eller svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Värm ugnen till 225°.
- Skala och skär rotfrukter och potatis i bitar. Koka dem mjuka i en kastrull med vatten och salt. Mosa dem sedan med cirka 3 dl av kokvätskan. Vispa ner smöret i klickar och smaka av med salt och peppar. Lägg allt i en ugnsform och gratinera i 3–5 minuter.
- Bryn äpple och svamp i smör och smaka av med salt och peppar. Garnera rotmoset med svamp och äpple och servera som en egen grön rätt eller till exempelvis grillad fläskkarré.