Alla ni som ska på bröllop i sommar – en tryckkokare är den perfekta presenten. Då kanske du blir bjuden på denna rustika italienska soppa.
Foto: Freddy Billqvist
Ribollita med lammbog & örter
Ingredienser
- 2 morötter
- 3 selleristjälkar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 skalade gula lökar
- 700 g lammbog i grytbitar
- 150 g svartkål
- 200 g blötlagda cannellinibönor
- 1,2 liter vatten
- 3 dl torrt vitt vin
- 1 dl god gräsig olivolja
- 2 tsk rökt paprikapulver
- 1 kvist rosmarin och salvia
- 1,5 tsk salt
- Salsa och och bröd till servering
Salsa
- 50 g surdegsbröd typ 1 skiva
- 1 citron
- 1 stort knippe kruspersilja 30 g
- 0,5 salladshuvud (grönsallad)
- 2 skalade vitlöksklyftor
- 25 g anjovis
- 2 msk kapris
- 1 dl olivolja
Instruktioner
- Skär ner grönsaker och lök i grova bitar. Krossa vitlöken grovt med handflatan.
- Lägg ner allt i tryckkokaren, häll på vattnet, vinet, olivoljan och kryddorna. Sätt på locket (på vår tryckkokare tog det 45 Christelminuter).
Under tiden soppan puttrar…
- Skär av kanterna på brödet och pressa över citronen så det blir mjukt och mushigt.
- Lägg alla ingredienser till salsan i ett mixerglas. Mixa till en grön skön sås.
- Servera grytan tillsammans med salsan och brödet.