Lammgryta med valnötter, dadlar och örtig couscous

3.5K

Jag älskar frukt och nötter i maten men skippar gärna banan på pizzan. Där går liksom gränsen…

Foto: Charlie Drevstam

Lammgryta med valnötter, dadlar och örtig couscous

Portioner 4

Ingredienser

  • ca 800 g urbenad lammbog
  • 1 hel vitlök
  • 1 liten rotselleri
  • 1 aubergine
  • 2 gula lökar
  • olivolja och smör till stekning
  • 0,5 dl tikka masala eller garam masala kryddpasta
  • salt
  • svartpeppar ur kvarn
  • 2 burkar krossade tomater à 400 g à 400 g
  • 2 dl vatten
  • 2 dl rostade valnötter
  • 12 strimlade färska dadlar

Örtig couscous

  • 1 skivad schalottenlök
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 knippe koriander
  • 30 g rucola
  • 250 g couscous
  • saften från 0,5 citron 5 citron
  • salt, svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Skär lammbogen i grytbitar, cirka 3 × 3 cm. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skala och skär rotsellerin i klyftor. Skär även auberginen i klyftor. Skala och hacka den gula löken grovt.
  • Bryn grytbitarna med vitlök, lök och kryddor i omgångar i olivolja och smör i en panna. Lägg över i en gryta efterhand. Häll krossade tomater och vatten i grytan och låt det hela koka upp.
  • Lägg i selleri och aubergine och låt sjuda under lock i cirka 50 minuter tills köttet är mört.

Örtig Couscous

  • Hacka lök, persilja, koriander och rucola fint i matberedare. Häll ner couscousen och »pulsa« maskinen två gånger. Couscousen ska inte gå sönder.
  • Koka upp 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull. Slå vattnet över couscousen i matberedaren och låt dra i ett par minuter.
  • Fluffa upp couscousen med en gaffel och smaksätt med pressad citron, salt och peppar.

Servering

  • Rör ner de rostade valnötterna och dadlarna i grytan och servera med den örtiga couscousen.
Måltid: Gryta, Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB