Jag älskar frukt och nötter i maten men skippar gärna banan på pizzan. Där går liksom gränsen…
Foto: Charlie Drevstam
Lammgryta med valnötter, dadlar och örtig couscous
Ingredienser
- ca 800 g urbenad lammbog
- 1 hel vitlök
- 1 liten rotselleri
- 1 aubergine
- 2 gula lökar
- olivolja och smör till stekning
- 0,5 dl tikka masala eller garam masala kryddpasta
- salt
- svartpeppar ur kvarn
- 2 burkar krossade tomater à 400 g à 400 g
- 2 dl vatten
- 2 dl rostade valnötter
- 12 strimlade färska dadlar
Örtig couscous
- 1 skivad schalottenlök
- 1 knippe bladpersilja
- 1 knippe koriander
- 30 g rucola
- 250 g couscous
- saften från 0,5 citron 5 citron
- salt, svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Skär lammbogen i grytbitar, cirka 3 × 3 cm. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skala och skär rotsellerin i klyftor. Skär även auberginen i klyftor. Skala och hacka den gula löken grovt.
- Bryn grytbitarna med vitlök, lök och kryddor i omgångar i olivolja och smör i en panna. Lägg över i en gryta efterhand. Häll krossade tomater och vatten i grytan och låt det hela koka upp.
- Lägg i selleri och aubergine och låt sjuda under lock i cirka 50 minuter tills köttet är mört.
Örtig Couscous
- Hacka lök, persilja, koriander och rucola fint i matberedare. Häll ner couscousen och »pulsa« maskinen två gånger. Couscousen ska inte gå sönder.
- Koka upp 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull. Slå vattnet över couscousen i matberedaren och låt dra i ett par minuter.
- Fluffa upp couscousen med en gaffel och smaksätt med pressad citron, salt och peppar.
Servering
- Rör ner de rostade valnötterna och dadlarna i grytan och servera med den örtiga couscousen.