Servera med färskpotatis med maskrospesto.
Foto: Freddy Billqvist

Misobakad lax med ängssyragrädde
Ingredienser
- 4 bitar laxfilé med skinn à 180 g
- ¾ dl sake eller torr vit vermouth
- ¾ dl mirin
- ½ msk honung
- 1 dl misopasta
ÄNGSSYRAGRÄDDE
- 2 ½ dl vispgrädde
- ½ kapsyl ättika, 24%
- ½ tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 1 näve ängssyrablad
- ½ knippe dill
Instruktioner
- Koka upp sake, mirin och honung i en kastrull. Ta av från spisen, blanda i misopastan och rör om så det blir helt blandat, låt svalna.
- Lägg laxbitarna i en bunke. Häll över misomarinaden och låt stå 35–40 minuter.
- Häll grädden i en skål och tillsätt ättika, salt och socker. Rör tills grädden tjocknar lätt och blir en krämig dressing.
- Torka bort överflödig marinad från fisken och stek bitarna gyllenbruna i en stekpanna, 4–5 minuter.
- Vänd ner ängssyrablad och dill i grädden och servera till laxen.