Kylen full av prickig korv och Emils basturökta skinka? Gör en lasagne. Se till att ha färska lasagneplattor i kylen, för med hjälp av dem kan du nämligen göra jordens bästa kylskåpsrens. Vi måste börja slänga mindre mat, så lägg vad du har i kylen mellan pastalagren (kanske inte leverpastej …), häll tomat- eller béchamelsås över alltihop och så in i ugnen!
Lasagne ”pronto” med tomat, chark & basilika
Ingredienser
- 200 g färska lasagneplattor
- 1 burk färdig tomatsås, ca 400 g
- 1 kruka basilika, hackade blad
- 250 g salami, coppa eller god rökt skinka i skivor
- 300 g körsbärstomater i halvor
- 2 påsar mozzarella à ca 125 g riven i bitar
- olivolja till servering
- salt och svartpeppar ur kvarn
Ostsås
- 3 dl crème fraiche
- 250 g mascarpone
- 2 dl färskriven parmesan, ca 50 g
- salt och svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Värm ugnen till 200 grader.
- Blanda crème fraiche, mascarpone och parmesan till ostsåsen. Smaksätt med salt och peppar.
- Häll några skedar tomatsås i botten på en ugnsform – den ska knappt täcka botten. Klicka ut lite ostsås ovanpå. Lägg ut ett lager pastaplattor och fortsätt sedan att varva pastaplattor, tomatsås, ostsås, hackad basilika och någon av charkuterierna tills alla ingredienser är slut. Fördela tomater och mozzarella överst och ringla över ett par matskedar olivolja.
- Grädda i ugnen i 35–40 minuter.
- Servera lasagnen direkt toppad med basilikablad.