Hjortronpaj med en ljuvlig punschricotta. En av mina absoluta favoriter!
Hjortronpaj med punschricotta
Ingredienser
Pajdeg (räcker till två pajer)
- 200 g osaltat smör
- 5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 äggula
Fyllning
- 3 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 vaniljstång
- 2 dl creme fraiche
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl hjortronmylta
- 250 g ricotta
- Punsch till smaksättning
Instruktioner
- Nyp ihop smör, mjöl, socker och salt så det blir en gryning deg.
- Blanda ner äggulan och rör ihop till en jämn deg. Ta ev i lite vatten om du behöver få ihop konsistensen.
- Plasta degen och låt vila 20 minuter.
- Tryck ut den i en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Ställ in formen med degen i kylen ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200 C.
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och blanda i äggsmeten.
- Tillsätt de andra ingredienserna till fyllningen (men inte hjortron och sylt).
- Häll fyllningen i formen & sätt in i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
- Låt pajen svalna lite innan du lägger på hjortronen.
- Vispa ricotta krämig, smaksätt med några tussar punsch.