Hemvevad Kvabbsorom (Stenbitsrom)

12.1K

Romen saluförs som stenbitsrom, men sanningen är att hanen heter herr Stenbit och frugan heter Kvabbso. Honan blir dubbelt så stor som hanen, hon kånkar en rejäl rygga med ägg medan hanen simmar åttor runt henne. Så till hennes ära och som tack för hennes slit heter vår rom kvabbsorom. 

Hemvevad Kvabbsorom (Stenbitsrom)

Ingredienser

  • 2 kg Kvabbsorom i sin romsäck Kvabbsorom i sin romsäck
  • salt och strösocker (se mängder i beredningstexten)
  • ev konjak eller brännvin

Instruktioner

  • Frigör så mycket av romsäcken du kan för hand och skrapa ner rommen i en stor bunke, slå på rikligt med kallt vatten. 
  • Vispa försiktigt runt med en ballongvisp så att romsäcken och hinnorna avlägsnas. Hinnorna fastnar på vispen och plockas bort efter hand. 
  • Byt vatten ofta och fortsätt vispa för att rensa bort hinnorna tills alla är borta och vattnet är klart. Fyra–fem byten av vattnet brukar vara en bra måttstock. Låt rommen sjunka ner på botten innan du byter vatten. Allt som inte lägger sig på botten utan flyter upp kan du försiktigt hälla ut eller ta bort med en liten sil. 
  • Lägg den vispade rommen i en nätsil över en bunke och låt rinna av ordentligt. 
  • Lägg rommen i en bunke. Blanda sen i 35 g salt och 10 g socker per kilo rom. Rör om, täck över bunken och låt stå kallt – gärna över natten – för att ”gravas”. 
  • Smaka av rommen och stänk över lite konjak eller brännvin om du vill. Ät och njut på direkten eller frys in i små burkar. Lyxigt att plocka fram till sommarfesten! 
Måltid: Tillbehör
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB