Mårten Gås eller Fars dag – spelar ingen roll. Lika gott, oavsett vad ni firar.
Helstekt majskyckling
Ingredients
- 1 hel majskyckling på cirka 2-2,5 kg
- Havssalt och nymalen svartpeppar
- 2 äpple
- 2 gula lökar
- 1 citron (skal och fruktkött)
- 10 st torkade katrinplommon
- 1 vitlök, halverad
- 3 stjärnanis
- 2 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- 2 msk japansk soya
- 3 dl grädde till avslutning av såsen
Misosmör
- 150 g mjukt smör
- 2 msk ljus misopasta
- Salt och svartpeppar
Instructions
- Värm ugnen till 190°C. Förbered under tiden misosmöret och grönsakerna till stekning.
- Blanda ihop smöret i en skål och gnid in hela kycklingen med misosmöret.
- Skär ner lök, vitlök och äpplen i grova bitar. Skär rent skalet från citronen och dela citronen i 4 delar.
- Lägg grönsaker och lök i en stor stekgryta och lägg på den smörstinna kycklingen på toppen. Avsluta med vatten och vin i grytan – skjuts in i ugnen.
- Stek kycklingen i ca 45-50 min till en innertemp vid benet på ca 82°.
- Lyft ur fågeln ur grytan och håll varm. Mosa grönsakerna med en gaffel eller stöt så alla smaker poppar fram. Sila och häll upp såsgrunden i en ny kastrull.
- Smaka upp såsgrunden med soya och svartpeppar och tillsätt grädden. Koka ihop till en krämig sås och servera till kycklingen.