Grön och vit sparris med hollandaisesås

7K

Sparris med hollandaise passar alla gommar. Om såsen skulle spricka – skära sig – ta den från värmen och börja om med en ny äggula i en ny kastrull eller bunke. Vispa sedan ner den spruckna såsen försiktigt. Blir såsen för tjock, tillsätt 1 tsk vatten eller citronsaft.

Grön och vit sparris med hollandaisesås

Portioner 4

Ingredienser

  • 8 sparrispotatisar
  • 1 knippe vit sparris
  • 1 knippe grön sparris
  • salt
  • 1 nypa strösocker
  • några dillvippor till garnering

Hollandaisesås

  • 2 msk vatten
  • 3 msk citronsaft
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 3 äggulor
  • 200 g smält smör
  • salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • några droppar worcestershiresås

Instruktioner

  • Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och håll potatisen varm under lock. Koka sparrisen tills den är al dente i lättsaltat vatten med en nypa socker, i 3–4 minuter.
  • Koka upp vatten, citronsaft och schalotten­lök. Koka tills hälften återstår, ta då kastrul­len från värmen. Vispa ner äggulorna och fortsätt vispa över mycket svag värme eller över ett vattenbad till en tjock och fluffig sås. Häll ner det varma smöret droppvis under omrörning, såsen ska hålla cirka 50°. Vispa tills den tjocknar. Smaka av med salt och peppar och worcestershiresås.
  • Dela potatisen på längden. Lägg upp sparris och potatis på ett fat, toppa med dill och ser­ vera såsen till.
Måltid: Tillbehör
Kök: Internationellt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB