Tvi-lag är ett gammalt uttryck för lagen till sillen – Den ska smaka tvi, tvi, tvi…
Receptet är hämtat från Käka gott månad för månad.
Dillströmming med vitlök
Ingredients
- 1 kg strömmingsfiléer
TVI-LAG
- 1 liter vatten
- 3 dl ättika 12 %
- 2 msk salt
SÅS
- 0,75 dl mjölk
- 1 skalad vitlöksklyfta
- 2 knippen dill
- 3 dl majonnäs
- 1 dl crème fraiche
- 2 msk dijonsenap
- 1 tsk grovt krossad vitpeppar
Instructions
- Dra skinnet av strömmingen.
- Blanda tvi-lagen och låt strömmingen ligga i en bunke täckt av lagen i kylen över natten. Fisken ska vara vit rakt igenom innan du kan lägga in den.
- Blanda eller mixa mjölk, vitlök och dill till en tät grön massa. Blanda med övriga ingredienser till såsen och låt den stå i kylen den med över natten.
- Häll av tvi-lagen och torka strömmingen ordentligt med hushållspapper innan du rör ner den i såsen.
- Ställ in i kylen. Du kan provsmaka strömmingen efter 1 dygn, men den kan gärna stå 2.