Att grava fisk är både roligt och enkelt. Om du bara vänder laxen i kryddorna ibland, ser till att ha rena händer och att håller laxen kall så kan ingenting hända.
Foto: Charlie Drevstam
Citron- och peppargravad lax
Ingredienser
- 1,5 kg laxfilé med skinn
- 5 lagerblad, gärna färska
- 2 msk hel vitpeppar
- 3 citroner
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl havssalt
- 1 dl grovt hackad dill
Instruktioner
- Stöt lagerblad och vitpeppar i en mortel. Tvätta och skär citronen i tunna skivor.
- Blanda socker, salt, dill och mortlade lagerblad och vitpepparkorn. Gnid in laxen med kryddblandningen och täck sedan hela laxsidan med citronskivor. Låt stå i rumstemperatur tills blandningen börjar smälta, i cirka 1 timme.
- Ställ laxen i kylskåpet täckt med plastfolie, gärna under lite press. Låt stå i minst 1 dygn.
- Skär upp laxen i tunna skivor på snedden eller rakt ner som ett bröd. Servera som huvudrätt med dillstuvad potatis eller på en buffé.