Ju längre strömmingen får stå och dra i lagen, desto godare blir den.
Stekt inlagd strömming
Ingredienser
- 600 g strömmingsfiléer
- 2 dl grovt rågmjöl
- smör, rapsolja, salt och nymalen vitpeppar
- Danskt rågbröd, crème fraiche och dill till servering
Lag
- 2 skalade gula lökar
- 1 rödlök
- 9 dl vatten
- 6 dl strösocker
- 3 dl ättiksprit (12 %)
- ½ msk kryddpepparkorn
- 5 nejlikor
- 3 lagerblad
Instruktioner
- Klipp av fenorna på strömmingen. Salta och peppra filéerna och vik ihop dem.
- Skär löken i grova skivor och lägg i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till lagen. Koka upp och låt lagen svalna något i rumstemperatur. Häll den i en rymlig burk eller form.
- Salta och peppra mjölet och panera strömmingen.
- Stek strömmingarna i smör och olja tills de är frasiga och gyllenbruna.
- Lägg den nystekta strömmingen i lagen och låt stå i kyl minst 1 dygn innan servering. Ju längre strömmingen får stå och dra i lagen, desto godare blir den.
- Servera på några skivor danskt rågbröd strukna med crème fraiche i botten.