Det blir ingen god larbsallad utan fisksås.
Larbsallad
Ingredients
- 1 ½ dl jasminris
- 500 g kycklingfärs
- 1 citrongräs
- 1 msk chiliflakes
- 2 msk fisksås
- 3 msk limesaft
- 2 knipplökar eller schalottenlökar
- 1 knippe koriander
- 1 knippe mynta
- 1 huvud isbergssallad eller hjärtsallad
- rapsolja eller olivolja
- salt
Instructions
- Lägg riset i en panna. Rosta det gyllenbrunt, det tar 10–15 minuter. Rör om då och då med en träslev.
- När riset är jämnt gyllenbrunt, häll upp det i en mortel och krossa det till ett fint pulver. Eller använd en stavmixer.
- Fräs färsen i en gryta med lite rapsolja, den ska inte brynas utan bara bli genomkokt.
- Finhacka citrongräset och lägg i grytan tillsammans med chiliflakes, fisksås, limesaft och ca 2 msk av det mortlade riset. Låt fräsa med färsen ett par minuter. Smaksätt eventuellt med salt.
- Skiva löken tunt, plocka och grovhacka örterna. Vänd ner lök och örter i färsen. Plocka stora blad – skålar – av salladen. Lägg upp en rejäl sked med larb i varje skål och servera. Strö gärna lite rispulver på toppen för en mer crunchy sallad.