Passar fint till det grillade! Torkade räkor hittar du i asiatiska matbutiker, gärna thailändska. De ger umami och är en av stöttepelarna i som tam.
Som Tam (grön papayasallad)
Ingredienser
- 1 skalad grön papaya
- 3 longbeans eller 1 näve gröna
- brytbönor
- 2 tomater
- 3 skalade vitlöksklyftor
- ½-1 thaichili (bird’s eye – extremt stark, så ta det lugnt)
- 2 msk hackade torkade räkor
- 3 msk fisksås
- 2 msk kokossocker eller honung
- 1 dl limesaft
- 2 salladslökar
- 1 knippe koriander
- 1 dl grovt hackade jordnötter
Instruktioner
- Strimla papaya och bönor och lägg på ett fat.
- Hacka tomaterna i grova tärningar.
- Mortla vitlöken med chili och räkor till en massa.
- Tillsätt fisksås, socker samt limesaft och mortla lätt eller rör om med en sked.
- Blanda ner tomaterna i dressingen. Häll dressingen över papaya och bönor och blanda.
- Skicka i skivad salladslök, hackad koriander och jordnötter, blanda igen. Servera!