Njut av nygräddade blåbärsbullar!
Blåbärsbullar
Ingredienser
DEG
- 800 g vetemjöl
- 50 g färsk jäst
- 180 g strösocker
- 500 g kallt vatten eller mjölk
- 2 tsk stött kardemumma
- 175 g mjukt smör
- 1 ägg
- 1 tsk salt
FYLLNING
- 450 g frysta blåbär
- 5 dl socker
- 1,5 msk potatismjöl
Instruktioner
- Blanda mjöl, jäst, socker, vatten, kardemumma, smör, ägg och salt i en degberedare.
- Knåda degen på låg hastighet i 15 minuter så glutenfönstret bildas och degen känns elastisk och smidig.
- Låt degen vila 1 timme
- Forma degen till 60 grams runda bollar.
- Blanda fyllningen genom att röra samman frysta blåbär, socker och potatismjöl. Avsluta med att sätta ugnen på 220°.
TILLBAKA TILL DEGEN
- Platta ut bullen med en kavel och fyll med blåbär. Nyp igen degen runt om och lägg bullarna med skarven neråt på bakplåtar.
- Låt bullarna jäsa i ca 30-40 minuter.
- Sätt in plåten med bullarna och sänk temperaturen till 200°.
- Grädda bullarna i 8-10 minuter. De ska vara ”brittisk bleka”.
- Ta ut bullarna och pensla dom med smält smör och doppa dem direkt i socker. Moffa in i munnen!