En enkel vardagssoppa som får lite extra lyx genom en toast med nduja – en god (men svåruttalad) bredbar salami.
Sparrissoppa med ndujatoast
Ingredienser
- 400 g vit sparris
- 2 skalade schalottenlökar
- 2 skalade vitlöksklyftor
- 2 dl vitt vin
- 7 dl grönsaksbuljong
- 2 dl kaffegrädde
- 1 citron
- olivolja
- salt och nymalen vitpeppar
TOAST
- 4 skivor surdegsbröd
- 1 burk nduja á 90 g – bredbar salami
- 1 ask smörgåskrasse
Instruktioner
- Skala sparrisen från knoppen och ner, skär av nedersta biten som kan upplevas lite träig. Skär av de fina knopparna och spara dem till servering.
- Slanta den övriga sparrisen, hacka lök och vitlök. Fräs på allt i olivolja i en bra soppkastrull. Häll på vin, buljong och kaffegrädde.
- Koka tills sparrisen är mjuk, mixa soppan slät och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
- Medan soppan kokar sätter du ugnen på 200 grader.
- Ringla lite olivolja på brödskivorna samt salta och peppra. Rosta gyllenbruna i ugnen.
- Till servering: Skär sparrisknopparna till ett ”fnas”, lägg på ett fat, ringla över olivolja och lite citronsaft.
- Bred salamipastan på brödet. Toppa med klippt krasse.
- Häll den skummiga soppan i soppskålarna och servera med toasts och sparrisfnas.