Storkok inför påsk på lammbog som är extremt snällt i smaken och som man ofta kan få till bra pris i affären. 🙂
Lamm i dillsås
Ingredienser
- 1,2 kg lammbog
- 2 skalade morötter
- 1 skalad palsternacka
- 0,25 skalad rotselleri
- 1 skalad gul lök
- 0,25 purjolök
- 3 skalade vitlöksklyftor
- 1 kruka dill
- 2 tsk salt
- 10 vitpepparkorn
- 2 lagerblad
DILLSÅS
- 50 g smör
- 3 msk vetemjöl
- 1,5 liter av buljongen från koket
- 3 msk strösocker
- 3 msk ättika (12%)
- salt och nymalen vitpeppar
Instruktioner
- Skär köttet i bitar om ca 5 x 5 cm. Dela grönsaker och lök i grova bitar. Plocka dillen.
- Lägg köttet i kallt vatten i en rymlig gryta så det täcker och låt koka upp. Koka 2–3 minuter, sila av det grumliga kokvattnet och fyll på med nytt kallt vatten och salt, låt koka upp igen.
- Lägg i grönsaker, lök, dillstjälkar (spara dillen till såsen), pepparkorn och lagerblad. Låt koka på svag värme mellan 45 minuter och 1 timme. Köttet ska kännas helt mört och mjukt, prova gärna med en provsticka eller stekgaffel.
- Ta upp kött och grönsaker och håll varmt. Skumma av och sila buljongen till såsen i en kastrull.
DILLSÅS
- Fräs smöret med mjölet i en kastrull, vispa redningen slät.
- Tillsätt varm buljong från koket lite i taget, såsen ska vara precis på gränsen mellan simmig och tjock.
- Blanda socker och ättika och smaksätt såsen tills du hittar rätt brytning (detta är högst personligt, så smaka dig fram tills du är nöjd ).
- Skär grönsakerna från koket i grova skivor och lägg ner dem med köttet i såsen. Låt sjuda upp och smaksätt med salt, peppar och massor av finhackad dill.
- Servera med nykokt färskpotatis.