I folkmun kallas svartroten för fattigmanssparris då den påminner lite om den vita sparrisen i smaken, fast med en liten ton av nötter tycker i alla fall jag. Servera svartrotskrämen som en snygg förrätt eller tillbehör.
Receptet är hämtat från min kokbok Käka gott månad för månad.
Svartrotskräm med spansk mandel och rucola
Ingredienser
SVARTROTSKRÄM
- 6-8 skalade svartrötter
- 0,5 citron
- 1 msk smör
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl rostad marconamandel
- 2 kvistar timjan
- salt och grön tabasco
RUCOLAVINÄGRETT
- 1 dl kallpressad rapsolja
- 1 salladslök
- 1 näve rucola (ca 20 g)
- 3 msk citronsaft
- flingsalt
Instruktioner
- Dela svartrötterna i bitar, lägg dem i vatten och citronsaft så de knappt täcks i en kastrull. Lägg i smöret. Koka dem mjuka under lock ca 15 minuter.
- Häll av vätskan och mixa till en slät kräm med crème fraichen. Smaka av med salt och tabasco. Håll varmt under lock till servering.
- Mixa rapsolja, lök och rucola helt slätt med stavmixer, smaka av med citronsaft och salt.
- Lägg upp krämen i snygga djupa tallrikar, skeda vinägrett runt om och toppa med mandel och plockade timjanblad.