Laga mat utomhus är så sjukt kul! Fram med hällen & börja koka sommarens paella!
Tinas Paella
Ingredienser
- 4 dl rundkornigt ris
- 1 gul lök eller färsk sommarlök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 röd paprika
- 3 kvisttomater
- 6 kycklinglårfiléer
- 3 små chorizo korvar
- 0,5 kg blåmusslor
- 8-10 ASC-märkta tigerräkor
- 300 g räkor med skal
- 8-10 små ASC-märkta kammusslor
- 1 g mald saffran (eller saffranpistiller som man lagt i en burk med en tuss konjak och förvarar i kylen)
- 2 msk paprikapulver
- 2 tsk rökt paprikapulver
- 1 msk hela kumminfrö
- 1 röd chili
- 3 dl Vitt vin
- 1,5 liter vatten
- 2-3 lime
- 1 dl olivolja till stekning
- Salt & svartpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Skala och skär ner lök,vitlök och grönsakerna i mindre tärningar.
- Skär chorizon i små bitar, dela kycklinglårfiléerna på hälften och bryn ett par minuter i olivolja på stekhällen på medelvärme tills allt får fin färg. Tillsätt jätteräkorna på slutet och halstra dem bara snabbt som attan. Fettet i korven ska släppa och ge god smak. Ta upp alltsammans från hällen och lägg upp på ett fat bredvid .
- Lägg ner vitlök och lök i pannan med fettet från korv och kycklingen och fräs tills de är mjuka.
- Tillsätt riset, tärnade grönsaker och kryddorna och låt fräsa 2-3 minuter till tills riset blivit genomskinligt (tillsätt lite mer olja om det behövs)
- Slå på vinet och låt det sakta koka in.
- Häll på vatten i små omgångar ungefär som man gör med risotto. Vänd runt och rör om mellan varven så det inte bränns vid i botten (ha tålamod ☺)
- När grönsaksriset puttrat i ca 15 minuter på svag värme så sticker vi ner musslorna och täcker med ett lock. Koka upp hastigt tills musslorna öppnat sig och avgett sina goda smaker.
- Veva nu ner kyckling, chorizo och resterande skaldjur och ge alltsamman ett uppkok till – här kan det vara bra att tillsätta lite mer vätska i koket så det verkligen kokar runt alla ingredienserna.
- Under tiden halveras lime och snittytan bryns direkt på ena kanten av hällen.
- Plocka över timjanblad och smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.
- Lägg upp och servera paellan direkt ur pannan/ stekhällen.