I butikerna heter urbenat kycklinglår ”kyckling-steak”. Det innebär både det undre och det övre låret på samma bit. Men, hm, här kan man nästan tro att någon har rökt på, för steken på kycklingen har då jag aldrig sett till! Men jag älskar den och brukar köpa den när det är halva priset – annars är priset i saftigaste laget. När jag steker steken på skinnsidan så stöttar jag med lite smör och olja för att det ska bli så där ultrakrispigt.
Foto: Johan Kalén
Krispig kyckling-steak med svartkål och cashewdipp
Ingredienser
- 4 kycklingstekar
- 3 dl vatten
- 3 dl cashewnötter
- 75 g svartkål
- Vitlök
- 1 msk tahini
- 1-2 tsk sherryvinäger
- olivolja
- Salt & svartpeppar
Instruktioner
- Koka upp 5 dl vatten och häll det över 3 dl cashewnötter i en bunke. Låt stå i 30 minuter.
- Salta och peppra 4 kycklingstekar. Stek dem knapriga på skinnsidan i 1 msk olivolja i 7–8 minuter.
- Förväll under tiden 75 g skuren svartkål, ta upp och torka av (spara 2 dl av kokvattnet).
- Sila av vattnet från nötterna och mixa dem med förvälld kål, 1 skalad vitlöksklyfta, 1 msk tahini, 0,75 dl kokvatten, 0,75 dl olivolja och 1–2 tsk sherryvinäger (tillsätt lite mer kokvatten om det behövs). Smaksätt med salt och svartpeppar.
- Vänd kycklingen, lägg i 75 g skuren svartkål och stek färdigt (kycklingens innertemperatur ska vara 75 grader).
- Salta och peppra och servera med cashewdippen.