Sockerlagen gör att dina moonbuns blir extra glansiga och fina. Precis som på bageriet. 🙂
Moonbuns (Croissantbulle med kanel)
Ingredienser
Vetedeg
- 5 dl mjölk eller havremjölk
- 1 msk mortlade kardemummakärnor
- 30 g jäst
- 900 g vetemjöl special (ca 15 dl)
- 150 g mjukt smör
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 ägg
- En skvätt vatten till strykning
Smörfyllning
- 250 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 dl muscovadosocker
- 2 msk malen kanel
- 0,5 tsk salt
- Råsocker, pärlsocker eller hackade hasselnötter att strö över
Sockerlag till pensling
- 1 dl ekologiskt rörsocker
- 1 dl vatten
- 1 citron – pressad juice
Instruktioner
- Ljumma på mjölken med kardemummakärnor. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om.
- Tillsätt vetemjölet, klicka ner det mjuka smöret, socker, ägg och salt. Arbeta degen riktigt smidig i degblandare eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är smidig är degen färdig.
- Låt degen jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek i cirka 30 minuter. Blanda till fyllningen under tiden
- Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen och vik ihop som ett treslag.
- Kavla degen till en lång smal remsa på cirka 15x 60 cm
- Skär diagonala snitt över degen med 10 cm mellanrum till trekantsbitar, rulla ihop varje trekant till en ”croissant” och låt dem jäsa cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 250°.
- Koka upp sockerlagen under tiden och vispa samman äggvispet.
- Pensla ”croissantbullarna” med äggvisp och strö över socker eller hackade hasselnötter.
- Ställ en plåt i taget mitt i ugnen, sänk temperaturen till 220 ° och baka tills bullarna är gyllenbruna och klara ca 8-10 minuter. Ta ut plåten och pensla bullarna med sockerlagen. Ät dem nybakade med ett stort glas mjölk!