Len ärt- och potatissoppa med lax
Ingredienser
- 300 g potatis
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 msk smör till stekning
- 1,5 liter vatten
- 0,5 tsk salt
- 200 g frysta gröna ärter
- saften från 0,5 citron
- 200 g färsk lax
- 5 cm färsk pepparrot
- 1,5 tsk salt
- vitpeppar ur kvarn
Instruktioner
- Skala och skär potatisen i grova bitar. Krossa vitlöksklyftorna grovt med baksidan av en kniv. Fräs potatis och vitlök i en kastrull tillsammans med olivolja och smör.
- Tillsätt vatten och salt och låt småkoka i 15–20 minuter.
- Ha i ärtorna (som har fått tina först) och mixa soppan slät och ljusgrön med stavmixer eller matberedare. Smaka av med citronsaft och vitpeppar.
- Skär laxen i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Toppa med riven pepparrot och smaka av med salt.
- Servera soppan med laxen.