Det är så härligt att hitta nya sätt att kombinera traditionella smaker.
Dadelkaka med varm Muscovadosås
Ingredienser
- 300 g urkärnade dadlar
- 1 dl vatten
- 1 dl konjak
Kaksmet
- 250 g smör + lite smör till formen
- 2 dl farinsocker
- 4 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Muscovadosås
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl mörkt muscovadosocker
- 2 dl vispgrädde
- färska björnbär och dadlar till garnering
Instruktioner
- Värm ugnen till 175°.
- Mixa dadlarna med vatten och konjak till en hyfsat slät massa. Se upp, för det kan skvätta, särskilt i en matberedare.
- Vispa smör och farinsocker pösigt. Vispa ner äggen ett i taget. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret. Avsluta med att tillsätta den mixade dadelmassan.
- Smöra en valfri sockerkaksform som rymmer ca 1,5 liter och häll i smeten. Baka på nedersta falsen i ugnen i cirka 50-60 minuter.
- Ta ut kakan och låt den svalna på ett galler Stjälp upp kakan på ett tårtfat vid servering. Garnera med färska björnbär och dadlar.
- Blanda alltsammans till muscovadosåsen i en kastrull och koka försiktigt till kolakonsistens i cirka 10 minuter på medelhög värme.
- Servera kakan med kolasåsen och lite vispad grädde.