En riktig husmansklassiker för julen som lockar fram det bästa från strömmingen.
Stekt inlagd strömming på kavring med kumminost
Ingredienser
- 10 strömmingsfiléer ca 500 g
- 2 dl grovt rågmjöl
- salt vit- eller svartpeppar ur kvarn
- smör och olja till stekning
Lag till sillen
- 3 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 0,5 msk krossade kryddpepparkorn
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 2 lagerblad
- Mörk kavring och lagrad kumminost till servering
Instruktioner
- Klipp av fenorna och skölj strömmingen.
- Salta och peppra filéerna och vik dem dubbla. Häll mjölet på en stor tallrik och vänd fiskarna i paneringen. Stek dem i smör och olja tills de är riktigt gyllenbruna.
- Skala löken och moroten. Skiva löken tunt och slanta morötterna. Rör ihop alla övriga ingredienser till lagen så att sockret löser upp sig. Blanda ner morötter, lök och lagerblad.
- Lägg den stekta strömmingen i en keramikform eller stort konservglas. Häll över lagen så att den täcker helt. Låt stå i kylen i minst 1 dag före servering. Ju längre strömmingen får stå och dra i lagen, desto godare blir den.
- Servera strömmingen på en smörbredd kavringsmacka med lite kumminost till.